Welkom Friends of the Family

persfoto-smallVia via kom je soms op hele bijzondere bands. Dit is er zo één! Elf man met pure liefde voor muziek: Friends of the Family. Dit is de naam die zeven samengeraapte muzikanten ooit aan hun Haags-/Rotterdams folkcollectief gaven, maar kan inmiddels gerust een tegen levensstijl aangrenzende beweging genoemd worden.

De tijd waarin de elfmansformatie in spé hun eerste shows in no-time uit de grond ‘moest’ stampen lijkt een eeuwigheid geleden. Ondanks dat dit de laatste maanden van 2012 betreft. Beïnvloed door met name de Amerikaanse en Engelse folkscene reist het gezelschap stad en land af om de in het hart gesloten vrijheid op het publiek te doen overslaan. Friends of the Family is de winnaar van de Haagse Popprijs in 2013.


Vrijheid, vriendschap en een onvoorwaardelijke liefde voor folkmuziek bracht deze groep bij elkaar en blijft ervoor zorgen dat de Family nog steeds blijft groeien. Dat kan ook niet anders; immers iedereen met een muzikaal hart kan een Friend worden.

Het is niet verwonderlijk dat wanneer frontman Gijs Ballering de deuren van zijn anti-kraakpand in Schiedam opent voor een stel muzikanten het besef dat je samen meer kunt dan alleen sterk groeit. Deze gedachte reikt verder dan slechts de oprichters van de band. Een beleving creëren waarbij het publiek op gelijke voet staat als de muzikanten. Enthousiasme dat het liefst door zoveel mogelijk handen gedragen wordt, dat is waar deze band voor staat.

De Friends hebben na haar oprichting de wind in de zeilen gekregen. In alleen de eerste zomer (2013) was de band al goed voor circa 50? optredens in Nederland. Daarnaast nog een aantal in buurlanden en zelfs een kleine tour op het Griekse eiland Samos. De band werd kort hierna verkozen tot ‘Aanstormend Talent’. Deze categorie stond de band op het lijf geschreven; want naast hun toenemende populariteit betrof dit bovendien een publieksprijs. 25 oktober 2014 brengt Friends of the Family haar debuutalbum uit. Precies een jaar na- en in dezelfde zaal als waar zij eerder de Haagse Popprijs uitgereikt kreeg, de grote zaal van poptempel het Paard van Troje. Deze avond gebruikt de band om naast de plaat te ‘releasen’ een ode te brengen aan waar de jongensdroom van luttele jaren geleden tot heeft kunnen uitgroeien.

Er wordt niet gesuggereerd dat Friends of the Family de uitvinders zijn van een gemeenschap als deze. Doch, er zijn nooit genoeg vaarwateren waar men zichzelf in het licht der vriendschap kan ontplooien. En eerlijk is eerlijk, doelen en dromen hebben is op zijn zachtst gezegd niet uniek. De dromen die FotF durft te leven schuilen in meer of mindere maten in ons allen.